Пелети можна виготовляти з різноманітних органічних матеріалів, включаючи промислові відходи. Найпоширенішим типом пелет є деревина. Як правило, деревні гранули отримують із поєднання тирси та відходів виробництва чи будівництва. Тирса, деревна стружка та відходи нагріваються та стискаються для формування гранул. Крім деревних пелет, існують альтернативні опалювальні пелети, виготовлені з макулатури або трави.
Оскільки деревні пелети залишаються найпопулярнішим варіантом, ви можете придбати різні види. Деревні гранули поділяються на дві категорії:
- Гранули з м’якої деревини: ці гранули виробляють від 10% до 20% BTU під час спалювання, що означає, що вони зазвичай мають вищу тепловіддачу. Пелети з хвойних порід також мають менший вміст золи.
- Гранули з листяної деревини: завдяки більшій щільності гранули з листяної деревини зазвичай горять довше, ніж гранули з м’якої деревини. Пелети з твердої деревини більшості виробників мають набагато більший вміст золи, ніж гранули з м’якої деревини.
Загалом, найбільш суттєвою відмінністю між гранулами з м’якої та листяної деревини є швидкість, з якою вони горять. Окрім типу пелет, найважливішим фактором, який слід враховувати при виборі деревних пелет, є якість.
Ви хочете використовувати високоякісні пелети, щоб запобігти накопиченню золи у вашій печі. У пелетах преміум-класу використовуються матеріали вищої якості, що робить їх кращим варіантом. Ці пелети мають вміст золи менше 1%, тоді як пелети стандартного класу можуть містити до 3% золи.
Дивлячись на пелети, дуже важливо побачити склад і кількість золи, яку вони виробляють, щоб гарантувати, що ви отримаєте найкращі пелети для своєї печі.
Як виготовляються опалювальні пелети для споживачів?
Виготовлення опалювальних пелет може бути тривалим і технічним процесом. Ось етапи виготовлення опалювальних пелет:
- Збір матеріалу: як згадувалося раніше, гранули містять комбінацію речовин. Щоб почати виробництво відновлюваного джерела енергії, виробники отримують велику кількість сировини та привозять її на своє підприємство. Потім виробник обробляє сировину таким чином, щоб вона мала постійний вміст вологи, теплотворну здатність і характеристики горіння.
- Створення однакових розмірів: пелетні млини обробляють матеріали різноманітних форм і розмірів. Однак машини повинні розбивати матеріали на однакові розміри, щоб матеріали забезпечували постійну теплотворну здатність. Великі матеріали, такі як деревина, поміщаються в дровокол, щоб перетворити шматки на менші шматки однакового розміру. Більш дрібні матеріали, такі як тирса, подрібнюють для створення однорідності.
- Сухі матеріали: сировина, що піддається впливу вологи, може мати надлишок вологи. Надлишок вологи може призвести до поганої консолідації пелет, що призводить до утворення пилу в кінцевому продукті. Подрібнені матеріали пропускають через великі сушильні барабани, щоб узгодити вміст вологи в різних матеріалах і видалити надлишок води. Зрештою, більшість дерев’яних опалювальних пелет мають вміст вологи від 5% до 10%. Будь-який рівень вологості вище 10% призведе до поганого продукту.
- Пресування та формування фрагментів деревини: після сушіння матеріали проходять через матриці високого тиску. Цей процес дозволяє тирсі та іншим матеріалам зв’язуватися за допомогою нагрівання. Це важливий крок, оскільки він визначає численні характеристики продукту, включаючи щільність, розмір і довговічність. Виробник створює спеціальні налаштування на своєму гранулювальному млині, щоб визначити, яким буде продукт після проходження через млин.
- Охолодження гранул: гарячі гранули можуть розбитися. Щоб зберегти їх, опалювальні пелети поміщають у градирню, як силос, для затвердіння. Пелети залишатимуться в бункері, щоб зберегти свою цілісність, доки не будуть готові до розвантаження в мішки та розповсюдження.
- Пакування гранул в мішки: виробник розфасує гранули в мішки, коли вони будуть готові до розповсюдження. Гранули зазвичай поставляються в мішках по 40 фунтів. Після упакування в мішки виробник повинен зберігати гранули в зоні з контрольованою температурою, щоб гарантувати, що гранули не досягнуть вологи та не зіпсують якість продукту.